Construirea plantatiilor

In cazul in care paulownia va fi plantata pentru lemnul ei, avem nevoie de trunchi inalt si drept inca din primul sezon de plantare.

Informatiile de baza pe care trebuie sa le stii:

Solul. Copacul nu este pretentios tipului de sol atata timp cat este permeabil, si capabil de uscare independenta. Grosimea trebuie sa fie de cel putin 1.5m.

Paulownia nu tolereaza solul cu aciditate mare; ph-ul trebuie sa fie de 5.5 sau mai mare..

Paulownia nu tolereaza pamantul cu umiditate ridicata. Nivelul trebuie sa fie de cel mult 1.5m. Este necesara o irigare adecvata tinerelor plante.

Altitudine. Paulownia creste pana la 800-900 m altitudine. Frigul din locurile mai inalte nu reprezinta o problema pentru Paulownia tomentosa si cativa dintre hibrizii rezistenti la frig. Noi am plantat copaci de paulownia la 1200m – cu siguranta cresc mult mai incet acolo. Trebuie acordata atentie faptului ca solul este cu acid in zonele unde cresc conifere.

Vantul. In timpul primilor 2 sau 3 ani de viata, furtunile de vant pot cauza probleme serioase tanarului copac de paulownia. Aceste daune pot fi depasite de catre copaci dar, le incetineste cresterea. Paulownia creste mult mai repede in locurile protejate impotriva vantului. 

1. Pregatirea locului.
Dupa alegerea terenului, este bine sa se faca pregatirea pentru arat. In cazul in care se foloseste burghiu de 60 cm in diametru si 60-100 cm in adancime, este posibil sa nu se mai efectueze aratul.

2. Planurile de plantare.
Cand organizezi planurile de plantare trebuie luat in considerare marimea echipamentului de munca. Planul de plantare depinde foarte mult de scopul pentru care sunt plantati butasii. Cand plantezi paulownia pentru lemn intr-o zona nu foarte mare dar vrei sa obtii maximum de productie, planul potrivit este 3x3 m sau 4x3 m. Prin acest plan poti obtine 105 sau 82 de copaci pe ar. Dar daca folosesti acest plan este obligatoriu ca dupa 4 ani sa-i tai, pentru ca nu le mai ramane suficient spatiu pentru a se dezvolta. Atunci vei avea jumatate din plantatie copaci de 4 ani si cealalta jumatate vor fi de 8 ani.

Alte planuri cunoscute sunt 4x4 – 63 de butasi pe ar; 5x4 – 50 de butasi pe ar; 5x5 – 40 de butasipe ar. Fiecare din aceste planuri necesita taierea intre cel de-al 8-lea si cel de-al 10-lea an.

Cand il plantezi pentru biomasa: 2x0.5 m sau 1x1 m, 1000 de butasi pe ar pot fi plantati.

3. Plantare.
Timpul potrivit plantarii butasilor este din Noiembrie pana la sfarsitul lunii Aprilie. Puietul trebuie plantat de la sfarsitul lunii Aprilie pana la inceputul lunii August

Urmatorul pas este saparea unor gauri cu un aparat echipat cu burghiu de 60 cm in diametru. Adancimea poate ajunge pana la 1m. Aceasta nu inseamna ca puietul trebuie introdus pana la capat. Jumatate din solul fertilizat trebuie reintrodus in gaura pana cand gaura ajunge la o adancime de 30-40 cm, doar apoi trebuie plantat puietul.

4. Apa.
Apa are o mare importanta, mai ales in primul si cel de-al doilea an de viata al tinerilor copaci de paulownia. Dupa care, sistemul de radacina este destul de dezvoltat de mult pentru a ajunge la stratul acvifer. Cel mai bun mod de irigare este sistemul prin curgere. Un copac tanar are nevoie de 20-30 l de apa, asigurate prin 1-2 irigari pe saptamana. Daca folosesti sistemul de irigare Terawet, nevoia de irigare se injumatateste.